Ketojenik Diyetin Tüm Yönleri
Ketojenik Diyet; Temel olarak yüksek yağ, dengeli protein ve düşük karbonhidrat; ketojenik beslenmenin özünü oluşturuyor. Dışarıdan alınan karbonhidrat minimum seviyeye çekilir. Tıpta öncelikle çocuklarda kontrolü bir hayli güç epilepsiyi tedavi etmek amacıyla kullanılmıştır. Ketojenik diyete başlamadan önce kişilerin bir diyetisyenden yardım alması sağlık açısından oldukça önemlidir.
Ketojenik diyetin farklı türleri bulunmaktadır. En yaygın olan ketojenik diyetler; Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet, Standart Ketojenik Diyet şeklinde sıralanabilir. Ketojenik beslenmede; diyet içeriğindeki karbonhidrat, protein ve yağın oranına göre ketojenik oran hesaplaması yapılır. Tipik ketojenik diyetlerde bu oranın 4/1 olduğunu söyleyebilirim.”
“KETOJENİK BESLENME DÜŞÜK KARBONHİDRATLI BİR DİYETTİR”
Çocukluk döneminde görülen epilepsi tedavisinde ketojenik diyet uygulanmasına yönelik yapılan araştırmalarda, vakaların yarısından çok daha fazlasının epilepsi nöbetlerinde azalmaların meydana geldiğini söyleyebiliriz. Fakat belirtmek gerekir ki uzun süre bu diyeti devam ettirmek sağlık açısından oldukça tehlikelidir. Bunun yanı sıra diyetisyen gözetiminde yapılmayan diyetlerin de sağlığa ciddi zararları bulunur. Bu nedenle kesinlikle diyetisyen gözetiminde yapılmalıdır. Ayrıca yetişkin epilepsi hastalarında yapılması da uygun değildir.”
Vücudun temel olarak kullandığı yakıt glikozdur. Fakat vücut glikozu bulamadığı taktirde enerji kaynağı olarak yağı kullanacaktır. Ketojenik diyet aslında bu temel prensibi ele almaktadır. 50 gramı geçmeyen günlük karbonhidrat alımı ile vücuttaki glikojen depolarının boşalması amaçlanır ve vücudun ketozise girmesi beklenir. Ketozise giren vücut yağ yakarak daha hızlı forma girer.
KETOJENİK DİYETTE SERBEST GIDALAR
Kırmızı et
Beyaz et
Balık
Avokado
Hindistan cevizi yağı
Çiğ kuruyemişler
Çay kahve sade maden suyu
Yeşil sebzeler (marul, maydanoz, tere….)
Nişastası az kabak, kuşkonmaz, brokoli, ıspanak ,yeşil ve dolmalık biber
Yumurta
Bitkisel ve hayvansal yağlar
KETOJENİK DİYETTE YASAK GIDALAR
Alkol
Mısır
Pirinç patates
Tüm meyveler
Tüm ekmek çeşitleri
Tüm diğer tahıl ve kuru baklagiller
KETOJENİK DİYETTE SINIRLI OLMASI GEREKENLER
Domates
Süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir
DİPNOT: Her ne kadar güzel yağ yakımı ile sonuçlanan bu diyetin olası dezavantajları da olabilmektedir. Uzun süreli uygulanması zor olan bir diyettir. Diyete başlayanlarda kısa süreli halsizlik, grip benzeri bulgular görülebilir. Diyet sürecine göre vitamin mineral takviyesi almak gerekebilir. Yağdan zengin beslenme olan Ketojenik diyette kan yağları artış gösterebilir ve takip edilmesi gerekir. Lif pek tüketilmediğini için kabızlık daha sık görülür. Süreci çok uzun tutmamak dönem dönem bu diyet şeklini uygulamak çok daha iyi fikir olabilir.